dimarts, de gener 17, 2006

Hipoteques ideològiques

Amb la magnitud dels augments dels preus de l'habitatge a casa nostre, un es podria preguntar si el Sector Públic no podria haver emprès mesures decisives en política econòmica, tot intervenint d’una manera significativa, en el sector immobiliari.

El Sector Públic a Espanya intervé constantment en la nostra economia mixta de mercat. Els més liberals pensen que fins i tot massa. D'altres defensen aquesta actitud considerant-la millor a la d'altres països, com els Estats Units, on el personal sap que vol dir una economia lliure de mercat amb poca intervenció del Sector Públic. A Espanya, s’estableixen normes per a gairebé tots els productes, prescripcions sanitàries i de seguretat en la producció en el consum, regulació de preus com en el cas del sector energètic, subvencions a la producció (agrícola, la PAC), es fan complir els aranzels i contingents que limiten el comerç internacional acordats per la UE, es fixen horaris comercials o les èpoques de les rebaixes, es defensa i promou la competència amb mesures antidúmping, antimonopoli i anticàrtel, es lluita contra la publicitat enganyosa, es posen normes per afavorir la transparència de preus, es proveeixen béns públics pel propi Sector, s'actua per corregir externalitats negatives com la contaminació generada per les empreses...

El sector immobiliari no és un sector qualsevol. Ni per les seves característiques de la demanda (l’habitatge és un bé de primera necessitat que fins i tot recull la Constitució com un dret; roman vinculat gairebé umbílicalment al lloc on un té la família més immediata, la feina, la seva pàtria, gran o petita, fet que limita la substituïbilitat o reposició; té una dependència crítica dels cicles i tendències demogràfiques...) ni per les característiques de la seva oferta (no és transportable des del lloc on la seva producció pot ser feta amb més economia de costos; depèn críticament del sòl disponible i de les limitacions al seu creixement per les conseqüències medioambientals o sobre l’ordenació del territori; no és malmet amb rapidesa si es triga a vendre....).

Aquestes característiques especials faciliten, de no intervenir el Sector Públic, l’aparició de fenòmens especulatius. A la demanda d’habitatge de la generació del baby boom que busca niu, s’hi ha sumat la generada per l’estalvi que inverteix en totxo. Les dues forces orientades en la mateixa direcció alimenten l’alça de preus. Aquesta atrau nou estalvi, aquest eleva novament els preus i així anar inflant un globus afavorit per les rigideses i lentituds pròpies d’aquest mercat i d’una intervenció descompensada del Sector Públic, forta en alguns aspectes, dèbil en d’altres. ¿Podria el Sector Públic haver intervingut decididament debilitant la força de l’estalvi que busca plusvàlues en el totxo? Un totxo on d’altres es juguen el sostre on viure. Un sostre que no provoca un enriquiment del que només té un habitatge, ja que si se’l ven necessita el mateix import per comprar un altre d’igual, si no vol anar a viure en un de pitjor.

Curiós mercat on el preu es fixa críticament tenint en compte fins on es pot endeutar la gent (la llargària temporal de les hipoteques). Mercat on és possible l‚apropiació de tot l’anomenat excedent del consumidor. La correlació temps hipotecable, preu de l’habitatge semblen anar en la mateixa direcció.

Els beneficiat: propietaris de sòl urbanitzable, sector de la construcció, els que ja han realitzat plusvàlues i no han comprat més, i els ajuntament espanyols de tots colors, els quals han trobat en els impostos i en les requalificacions i urbanitzacions de terrenys la gallina dels ous d’or. Una il•lusió fiscal de manual. Qui atura aquesta insaciabilitat?

Els perjudicats? Els fills estimats de l’esquerra que s’autodefineix com a progressista. Les famílies d’assalariats de les capes mitjanes i mitjana baixes de la societat. I d‚aquí cap avall. I entre ells, les famílies novells a la recerca d’un bé de primera necessitat a preus de luxe. Les conseqüències són i seran devastadores. Hipoteques a 40 anys, per a pisos petits, a pagar per dos cònjuges que no poden parar de treballar, que no poden quedar a l’atur, que no poden agafar excedències per tenir cura dels més petits o dels més grans. La hipoteca perfecte a la llibertat i autonomia familiar. Una hipoteca al principal mediambient de la persona, la família.

Quins són els orígens d’aquesta passivitat pública? Quina part de corresponsabilitat recau en aquest progressisme elitista, més dogmàtic (quina paradoxa), en matèria familiar? Quines són les conseqüències d’aquest festeig amb la deconstrucció d’institucions com la família. Amb la el seu menysteniment o amb el fet de desdibuixar-la?

La frivolització del concepte de família que hem viscut els europeus des de fa 2000 anys (aquí els deconstructors hipercrítics, sector enderrocs, començaran a fer cabòries), la seva relativització, acaba provocant que la seva protecció no sigui un objectiu del Sector Públic, ni per una part considerable de la societat civil. Aquesta ignorància promou la no defensa, la no defensa el lliurar la qüestió de l’habitatge només a les lògiques implacables del mercat. Aquest relativisme familiar ha promogut el dogmatisme de la hipoteca a 40 anys. La deconstrucció de les institucions o cossos socials que no són el mercat ni l'Estat, desproveint la persona de proteccions, acaba per facilitar la construcció de l'imperi del més fort.

Editat on line a capgros.com 10 de gener de 2006

46 Comentaris:

Blogger Pere M. diu:

molt bo Ramon.
podriem fer alguna previsió de futur?

Què passarà si els tipus pugen? si l'economia es refreda?

Es pot arribar a donar una situació insostenible tant per als hipotecats com per als bancs?

11:17 a. m.  
Blogger china diu:

china-info.blogspot.com

1:12 a. m.  
Blogger barb michelen diu:

Hello I just entered before I have to leave to the airport, it's been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is

7:02 p. m.  
Blogger 逛街 diu:

很好啊..................................................

1:05 a. m.  
Blogger 663 diu:

我愛那些使自己的德行成為自己的目標或命定的人 ..................................................

1:06 a. m.  
Blogger 停止 diu:

很棒的分享~留言支持! ........................................

4:51 a. m.  
Blogger 外國人 diu:

希望能常常看到你的更新 ........................................

4:51 a. m.  
Blogger 春天來嚕 diu:

thx u very much, i learn a lot

12:48 a. m.  
Blogger 麗君 diu:

台灣18 tw18 com蕃薯藤交友85cc 免費影片欣賞蔡依林寫真集日本女優獸皇影片分享區金瓶梅影片交流免費視訊173liveshow250av女優免費影片日本成人區-八國聯軍日本成人卡通頻道日本成人卡通影片日本成人圖庫日本成人寫真日本成人小遊戲日本成人影片下載日本按摩偷拍日本按摩影片日本正妹報時器美女 視訊視訊交友cleansing18禁成人影片250av女優免費影片愛愛一葉情貼影色站露點girl5320性愛教學杜蕾斯成人ut女同聊天室網愛85cc免費影城av博物館線上免費看影片av999免費影片a片免費下載小澤圓免費影片最色的小遊戲曼雪兒文學曼雪兒文學小說曼雪兒文學小說第50組曼雪兒文學小說地下室

2:01 a. m.  
Blogger 童紫勳 diu:

朝著既定的目標走,就不會迷失。........................................

3:45 a. m.  
Blogger 黃郁順 diu:

thank u........................................

5:02 p. m.  
Blogger 1208茹宣dinoreale diu:

最敏捷的,未必贏得競賽:最強大的,未必贏得戰爭:時間與機會才是主人 ..................................................

11:55 p. m.  
Blogger 茂鴻 diu:

笑口常開~~天天開心........................................

3:57 p. m.  
Blogger 劉je217relacoste0 diu:

辛苦了!祝你愈來愈好!........................................

6:28 p. m.  
Blogger 80808waldod_brogden diu:

快下班囉~來幫你加油~~........................................

6:28 p. m.  
Blogger 佳穎盛卿 diu:

thx u very much, i learn a lot

10:29 a. m.  
Blogger 韋于倫成 diu:

弱者等待時機,強者製造時機........................................

5:36 a. m.  
Blogger 欣穎 diu:

好文不寂寞~支持!!!!@@a 搞錯了,這不是論壇推文 XDDD........................................

5:34 p. m.  
Blogger HaroldM22 diu:

Undertake no more than you can perform. ............................................................

7:19 p. m.  
Blogger GarnettHauser俊憲 diu:

呵。。。。好可愛~~..................................................

3:02 a. m.  
Blogger burtong diu:

More haste, less speed.............................................................

9:43 p. m.  
Blogger juliancu diu:

人不能像動物一樣活著,而應該追求知識和美德..................................................

1:32 a. m.  
Blogger 雅馨 diu:

If the quantity is not a lot, I will hand carry..................................................

11:20 p. m.  
Blogger 穆靜如 diu:

人因夢想而偉大,要堅持自己的理想哦......................................................................

1:17 a. m.  
Blogger 王瑞 diu:

知識可以傳授,智慧卻不行。每個人必須成為他自己。....................................................................

5:17 p. m.  
Blogger 江婷 diu:

噴泉的高度,不會超過它的源頭。一個人的事業也是如此,它的成就絕不會超過自己的信念。.................................................................              

1:08 a. m.  
Blogger 凱文凱文 diu:

人生是故事的創造與遺忘。............................................................

6:31 p. m.  
Blogger 吳婷婷 diu:

It takes all kinds to make a world.............................................................

7:23 a. m.  
Blogger 柏強 diu:

來幫推 你個blog影d相真係好靚,係我至愛~ ..................................................................

5:05 p. m.  
Blogger 香昱信張君林 diu:

好文章就值得回響,如果可以常常看到您的更新,應該是件很幸福的事情~~............................................................

6:33 p. m.  
Blogger 黃惠雯 diu:

來幫忙拼人氣~Go Go Go............................................................

12:22 a. m.  
Blogger 婷珊 diu:

Never put both feet in your mouth at the same time, because then you will not have a leg to stand on.............................................................

8:16 a. m.  
Blogger 佳玲 diu:

寫文章需要心情~~期待你再一次的好文章............................................................

11:22 p. m.  
Blogger 承蘋承蘋 diu:

Man is not made for defeat. A mean can be destroyed but not defeated..................................................................

6:15 p. m.  
Blogger 香昱信張君林 diu:

好的部落格,希望您能繼續堅持!!!............................................................

8:04 a. m.  
Blogger 徐俊賴靜雯賢 diu:

道歉是人類一定必要的禮節..................................................

3:11 a. m.  
Blogger 志張皓 diu:

教育無他,愛與榜樣而已............................................................

7:10 a. m.  
Blogger 佳呈均慧 diu:

Judge not a book by its cover.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5:28 p. m.  
Blogger 家唐銘 diu:

放棄者不會勝利,勝利者永不放棄。............................................................

3:20 a. m.  
Blogger 宜明文潔 diu:

這一生中有多少人擦肩而過?而朋友是多麼可貴啊!......................................................................

11:31 p. m.  
Blogger 姿宥美岑軒英 diu:

祝福大家開開心心。............................................................

7:49 a. m.  
Blogger 威吳隆威吳隆威吳隆威吳隆 diu:

u are so kind to post so good artical! i like it!..................................................................

8:29 p. m.  
Blogger 至馬馬馬馬玄馬馬馬馬 diu:

獲益不少,謝謝分享!..................................................................

9:27 p. m.  
Blogger 怡靜怡靜怡靜怡雯 diu:

你不能改變容貌~~但你可以展現笑容.................................................................

1:34 a. m.  
Blogger 蕾蕾 diu:

人生匆匆-把握當下,支持鼓勵~事事如意~..................................................

11:04 a. m.  
Blogger 舒圣明 diu:

你文章很棒的~繼續分享給大家~~~~..................................................

10:57 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Inici